INSPECCIÓ TÈCNICA EDIFICIS

EXPERIÈNCIA i CONEIXAMENT en l’elaboració de la Inspecció Tècnica dels Edificis (ITE)

Què és una ITE?

La Inspecció Tècnica dels Edificis (ITE), és la revisió obligatòria que han de passar els edificis de més de 45 anys per tal d’acreditar-ne l’estat de conservació i manteniment, així com de les possibilitats de millora.

Aquesta inspecció està regulada pel Decret 67/2015, per al foment del deure de conservació, manteniment i rehabilitació dels edificis d’habitatges, mitjançant les inspeccions tècniques i el llibre de l’edifici.

Quins edificis han de passar una ITE?

La Inspecció tècnica és obligatòria ens els casos següents:

  • Edificis plurifamiliars d’habitatges de més de 45 anys d’antiguitat.
  • Edificis que es vulguin acollir a programes públics de foment de la rehabilitació.
  • Quan les ordenances locals ho indiquin.

La Generalitat ha establert uns terminis alhora de presentar a l’Administració l’Informe d’Inspecció Tècnica:

EDIFICIS PLURIFAMILIARS

Entre 1951 i 1960                  Fins al 31/12/2015
Entre 1961 i 1971                  Fins al 31/12/2016
A partir de 1971                     L’any que compleixi els 45 anys d’antiguitat

EDIFICIS UNIFAMILIARS

Anterior a 1900                      Fins al 31/12/2016
Entre 1901 i 1930                  Fins al 31/12/2017
Entre 1931 i 1950                  Fins al 31/12/2018
Entre 1951 i 1960                  Fins al 31/12/2019
Entre 1961 i 1975                  Fins al 31/12/2020
A partir de 1975                     L’any que compleixi els 45 anys d’antiguitat

Resten exclosos els edificis unifamiliars on la seva edificació principal, excloses construccions auxiliars de poca entitat constructiva, estigui separada 1,5 metres o més de la via publica, de zones d’us públic i de les finques adjacents.

Quines són les meves obligacions com a propietari?

L’obligació d’encarregar la Inspecció Tècnica de l’Edifici és del propietari de l’edifici; en el cas d’edificis en règim de propietat horitzontal, l’obligació recau a la comunitat de propietaris.

D’acord amb la Llei 18/2007 del dret a l’habitatge, no disposar de l’informe d’inspecció tècnica de l’edifici és una infracció greu en matèria de qualitat del parc immobiliari i pot comportar sancions.

Si s’ha rebut la carta d’avís, és que el termini per fer la ITE ja ha finalitzat, per tant, és aconsellable que es faci l’Informe d’Inspecció Tècnica al més aviat possible i es presenti a l’Agència de l’Habitatge de Catalunya, ja que del contrari s’estarà exposat a una sanció. Si hi hagués qualsevol accident a la finca, la sanció encara podria ser més elevada.

Quin és el procés per tramitar una ITE?

  1. Inspecció tècnica visual dels elements comuns de l’edifici realitzada per un tècnic competent.

En aquesta visita s’analitzarà l’estructura de l’edifici, l’estat de l’envolvent i de les instal·lacions. S’haurà de visitar tots els habitatges per tal de comprovar l’estat dels mateixos, així com dels locals i soterranis. No forma part de la inspecció detectar possibles vicis ocults.

És en aquesta inspecció que també s’orientarà a la Propietat sobre les actuacions a realitzar per complir el deure de conservació, manteniment, rehabilitació i possibles millores de l’edifici.

  1. Redacció de l’Informe de la Inspecció Tècnica de l’Edifici (ITE) per part del mateix tècnic.

En aquest informe es faran constar les característiques generals de l’edifici, les possibles deficiències detectades, les propostes de millora i es qualificaran i detallaran les deficiències que s’hagin detectat. Aquestes poden ser:

MOLT GREUS: Són les deficiències que representen un risc imminent i generalitzat per a l’estabilitat de l’edifici i la seguretat de les persones i béns. Requereixen d’una intervenció immediata.

GREUS: Són les que, per la seva incidència, representen un risc imminent per a l’estabilitat o la seguretat de determinats elements de l’edifici o greus problemes de salubritat, que pressuposin un risc per a la seguretat de les persones o béns. Requereixen adoptar mesures cautelars.

IMPORTANTS: Són les que, tot i no representar en un principi un risc imminent ni per a l’estabilitat de l’edifici ni per a la seguretat de les persones, n’afecten la salubritat i funcionalitat, en haver-se constatat un procés gradual de pèrdua de prestacions bàsiques.  Requereixen  d’una intervenció correctora.

LLEUS: Són les que no estan incloses ens els apartats interiors i fan necessària la realització de treballs de manteniment preventiu o corrector.

  1. Emissió del Certificat d’Aptitud (CA) per part de l’Administració. En aquest certificat, s’establiran els terminis màxims per dur a terme les obres de rehabilitació en el cas que així ho especifiqui l’Informe d’Inspecció Tècnica.

 

 Quin tipus de resolucions de certificat d’aptitud hi ha i quina és la seva vigència?

En funció de les deficiències que constin en l’Informe d’Inspecció Tècnica, ens podem trobar en la següent resolució per part de l’Administració.

APTE: L’Edifici no presenta deficiències o bé aquestes són lleus. Vigència del certificat d’aptitud de 10 anys

APTE PROVISIONAL: L’edifici presenta deficiències importants. La vigència és de 6 anys però queda condicionada al fet que cada dos anys s’efectuï una verificació tècnica.

APTE CAUTELARMENT: L’edifici presenta deficiències greus o molt greus. Apte cautelarment amb vigència de 3 anys però condicionada a la verificació tècnica anual.

NO APTE: L’edifici presenta deficiències greus o molt greus sense mesures cautelars executades i es denega l’obtenció del certificat d’aptitud. Caldrà presentar una nova sol·licitud que acompanyi un nou ITE en el que s’acrediti que s’han executat les mesures cautelars, o l’execució de les obres per obtenir el certificat d’aptitud.

Quan s’emet el certificat d’aptitud?

Un cop s’hagi presentat l’informe de la inspecció tècnica de l’edifici juntament amb la sol·licitud d’admissió del certificat d’aptitud de l’edifici, i s’hagi fet la revisió administrativa de l’informe, s’emet el certificat d’aptitud.

La seva notificació s’envia mitjançant correu certificat a l’adreça que s’indiqui a la sol·licitud a efectes de notificació.

Des de Certificats Osona&Garrotxa, considerem que és bàsic realitzar un manteniment periòdic i planificat, per això es recomana de disposar d’una guia de manteniment redactat per un tècnic on es descriguin totes les actuacions a realitzar per tal de mantenir l’edifici en bon estat.

TORNA A SERVEIS                             CONTACTE AMB NOSALTRES